Stropno ogrevanje in hlajenje

Image

STROPNO OGREVANJE IN HLAJENJE

Image

Raziskave so pokazale, da človek toploto z okoljem najbolje izmenjuje, kadar je vsaj 50% izmenjave s sevanjem toplote. To je seveda povsem logično, če pomislimo, da se človek že sto tisoče let greje s toploto, ki jo sonce seva na zemljo v obliki infrardeče toplote, in se ponoči ohlaja v vesolje, tudi s sevanjem toplote lastnega telesa.

Zato je stropno sevalno ogrevanje in hlajenje najbolj učinkovito. V strop vdelane montažne plošče z vgrajeno vodno napeljavo za toplo ali hladno vodo, ki se napaja iz toplotne črpalke, ali drugega vira. Za novogradnje in adaptacije.

Tipala temperature in vlažnosti v prostoru skrbijo, da se pri previsoki vlažnosti za hlajenje najprej vključi razvlaževanje, šele potem začne sistem hladiti, da ne pride do kondenza. Odlično se dopolnjuje s sistemom za centralno prezračevanje ComfoAir.

PREDNOSTI:

  • Človeku najbolj naraven način izmenjave toplote z okolico. Brez prepihov, v vsem prostoru enakomerna temperatura.
  • Brez kroženja zraka, ki bi dvigal prah in klice.
  • Višja občutena temperatura pri nižji temperaturi zraka pri ogrevanju. Nižja občutena temperatura pri višji temperaturi zraka pri hlajenju. Zato 40% in več prihranka energije.
  • Neviden sistem. Ni radiatorjev, ni klimatske naprave. Strop je grelno in hladilno telo.

 

Image

Katalog Zehnder NEST

Katalog z opisom in komponentami za izdelavo stropno/stenskega sistema za ogrevanje in hlajenje.

Sistem za stropno ogrevanje in hlajenje ni proizvod, ki bi ga dimenzionirali in vgradili sami po sistemu "sam svoj mojster". Potrebno je poznati toplotno fiziko stavbe in njene potrebe po ogrevanju in hlajenju.

Zaupajte našim strokovnjakom, ki imajo ustrezno znanje, da vam pri tem lahko pomagajo.

Image

Nekaj več o toploti

Bi radi izvedeli več o tem, kako človek doživlja toploto in temperaturo okolice, kako toploto z okolico izmenjuje, in katere so prednosti ogrevanja in hlajenja z uravnavanjem temperature stropa in sten, ki nas obdajajo? Vabimo vas k branju članka o vsem tem. 

Vir: Revija EGES 3/2011

Za vašo boljšo spletno izkušnjo uporabljamo piškotke. Sprejmete piškotke?