Eden najpomembnejših dejavnikov, od katerega sta odvisna ugodno počutje in sposobnost koncentracije za delo v prostoru, pa naj bo to bivalni ali delovni prostor, je kakovost zraka. Slab zrak je tipičen pojav v prostorih, ki nimajo urejenega prezračevanja ali pa je slabo urejeno. V takšnih prostorih se pojavljajo povišana temperatura zraka, visoka koncentracija ogljikovega dioksida, vlaga, pomanjkanje kisika, neprijetne vonjave, ponekod pa tudi povišana koncentracija radona. Bivanje v takih prostorih ni le neprijetno, ampak lahko celo škodljivo. 

Na žalost je v uporabi veliko novih ali pa renoviranih objektov,  ki  imajo  popolnoma  zrakotesna  okna  in  druge  elemente,  kar  je  pozitivno vpliva na zmanjšanje toplotnih izgub, negativna stran pa je, da ni več naravnega prezračevanja, ki nam je v preteklosti zagotavljalo potrebno minimalno kvaliteto zraka. Po splošno znanih normativih je treba zagotoviti najmanj enkratno menjavo zraka na dve uri, kar v praksi pomeni odprto okno 5 do 7 minut na uro v vsaki sobi. Tolikšna menjava zraka je lahko tudi energijsko potratna, vendar pa spremenljiva, če izkoriščamo odpadno toploto s sistemi prezračevanja. 

Prav zaradi zgoraj navedenih problemov zaradi slabega prezračevanja je priznano nemško podjetje Zehnder razvilo vrhunske prezračevalne naprave, ki vračajo toploto izrabljenega zraka svežemu zraku. Tako napravo imenujemo REKUPERATOR. Gre za kompaktno prezračevalno napravo, ki po zaslugi toplotnega prenosnika vrača tudi do 95 % toplote odpadnega zraka. S takim načinom prezračevanja si zagotovimo vedno svež in kvaliteten zrak v prostoru, pri tem pa izgubimo le 5 ali nekaj več odstotkov dragocene toplotne energije. Električna poraba za delovanje rekuperatorja je minimalna glede na rezultat, ki ga dobimo. 


GLAVNE PREDNOSTI

  • Varčno delovanje
  • Prihranek energije za ogrevanje in hlajenje
  • Centralni in lokalni prezračevalni sistemi
  • Visoka higieničnost zraka
  • Pohlajevanje stavbe poleti ponoči brez uporabe rekuperacije
  • Odlična združljivost s sistemi stropnega hlajenja
  • Na voljo naprave, šobe, razdelilni in cevni sistemi 

V trgovino

Povzetek košarice
Košarica je prazna.
Dodaj izdelke
Zapri
Nazaj na vrh