Ugodno počutje in sposobnost koncentracije sta dejavnika, ki poskrbita za kakovostno življenje, odvisna pa sta tudi od zraka, ki ga čez dan vdihujemo. 

Zakaj prezračevati?

Slab zrak v prostorih s seboj prinaša slabo počutje, nezmožnost koncentracije, t.i. meglo v glavi, zaspanost in glavobole. Pojavi se v prostorih, ki imajo slabo urejeno prezračevanje ali pa ga sploh nimajo. V takšnih prostorih se pojavljajo povišana temperatura zraka, visoka koncentracija ogljikovega dioksida, vlaga, pomanjkanje kisika, neprijetne vonjave, ponekod pa tudi povišana koncentracija radona. Bivanje v takih prostorih ni le neprijetno, ampak lahko celo škodljivo. 

Kaj prezračevati?

Še posebej novi in renovirani objekti imajo popolnoma zrakotesna okna, kar pozitivno vpliva na zmanjšanje toplotnih izgub, a na žalost se s tem izgubi naravno prezračevanje, ki nam je v preteklosti zagotavljalo potrebno minimalno kvaliteto zraka.

Priporočena količina svežega zraka je 30m³/h na osebo. To lahko dosežemo z odpiranjem oken za 5 do 7 minut na uro v vsaki sobi. Ne samo, da je tako prezračevanje energijsko potratno, lahko je tudi škodljivo. Zrak iz okolice v stanovanje lahko prinese tudi škodljive snovi, ki jih mi z vdihavanjem ne zaznamo, kot so recimo radon, 10PM delci, ki nastanejo s kurjenjem biomase in cvetni prah, ki povzroča alergije. 

Zato je pomembno, da imamo dober prezračevalni sistem, ki zagotavlja čist in svež zrak tudi, ko so okna zaprta. Najbolj optimalno prezračevanje dosežemo, če s prezračevanjem ne izgubljamo toplote. To pa lahko dosežemo z rekuperatorji.

KAJ SO REKUPERATORJI?

Rekuperator vrača toploto izrabljenega zraka, svežemu zraku. Po zaslugi toplotnega prenosnika vrača tudi do 95 % toplote odpadnega zraka. S takim načinom prezračevanja si zagotovimo vedno svež in kvaliteten zrak v prostoru, pri tem pa izgubimo le 5 ali nekaj več odstotkov dragocene toplotne energije. Prezračevanje ni več energetsko potratno in škodljivo, ampak v dom vrne svež, kakovosten zrak in poskrbi za optimalno notranjo klimo. 

Priznano nemško podjetje Zehnder je s tem namenom razvilo vrhunske prezračevalne naprave, ki vračajo toploto izrabljenega zraka svežemu zraku. Električna poraba za delovanje rekuperatorja je minimalna glede na rezultat, ki ga dobimo.

Glavne prednosti rekuperatorjev:

  • Varčno delovanje
  • Prihranek energije za ogrevanje in hlajenje
  • Centralni in lokalni prezračevalni sistemi
  • Visoka higieničnost zraka
  • Pohlajevanje stavbe poleti ponoči brez uporabe rekuperacije
  • Odlična združljivost s sistemi stropnega hlajenja
  • Na voljo naprave, šobe, razdelilni in cevni sistemi 


Smo uvoznik vrhunskih prezračevalnih sistemov podjetja Zehnder. Kontaktirajte nas, z veseljem Vam bomo svetovali.


V trgovino

Povzetek košarice
Košarica je prazna.
Dodaj izdelke
Zapri
Nazaj na vrh