Kako izbrati pravo klimatsko napravo?
Kako izbrati ustrezno zmogljivo klimatsko napravo za vaš bivalni prostor?


Eno pogostejših vprašanj strank s katerim se srečujejo naši prodajniki je: "Katera klimatska naprava je ustrezno zmogljiva za moj bivalni prostor?"

Ne samo, da se z izbiro klimatske naprave »na uč« podaljšuje nakupni čas in s tem posledično čas, ko se boste lahko brezskrbno hladili ali greli, prav tako si lahko izberete neustrezno napravo po priporočilih nekoga, ki o stvareh ni podučen. To na dolgi rok morebiti pomeni večji strošek in več tehničnih težav. Zato je dobro, da poznate osnove.

Izbira pravilno ustrezne klimatske naprave za vaš bivalni prostor je na dolgi rok cenovno ugodnejša, bolj trajnostna, ima boljši energetski izkoristek in daljši čas delovanja z minimalnim potencialom pokvarljivosti.

Osnovne funkcije klimatskih naprav so ogrevanje, hlajenje in razvlaževanje oz. skrb za ustrezno vlažen zrak v stanovanju. Pomembno je vedeti, da naprava, ki bo premalo močna za vaše stanovanje, ne bo uspela dovolj ohladiti prostora, premočna pa bo porabljala občutno več električne energije kot je potrebno in bo prav tako manj učinkovita. Neustrezna klimatska naprava bo tako delovala na svojih 110%, tako izkoriščanje moči pa pomeni možnost hitrejše okvare, niti v stanovanju ne bo optimalnega ozračja.

Zato smo se odločili, da vam pred letošnjo sezono olajšamo nakup klimatske naprave, smo za vas pripravili enostaven vodnik pri izbiri ustrezne.


Kako torej izbrati ustrezno klimatsko napravo? 

Na splošno velja, da pri izbiri ustrezne moči upoštevamo 4 dejavnike: 

1.  Velikost oz. prostornina prostora - za prostor velik do 40 kvadratnih metrov, z višino stropov 2,5m, potrebujemo klimatsko napravo moči 2,5 kW napravo.

2.  Lega stanovanja in toplotna izolacija stavbe - prostor v katerega večji del dneva sije sonce, potrebuje bolj zmogljivo napravo kot tisti na senčni strani.

3.  Število ljudi, ki se običajno zadržujejo v prostoru.

4.  Število in moč naprav, ki v prostor oddajajo toploto.


Ker pa smo pri Minergii zavezani minimalni porabi energije, našim strankam za prostor običajne višine (2,5m) svetujemo naslednje:

1. Do 30 m2 priporočamo 2,5 kW napravo.

2. Do 50 m2 ali maksimalno 60 m2 priporočamo 3,5 kW napravo.

3. Od 50 do 80 m2 pa priporočamo 5 kW napravo.

4. V primeru, da uporabljate klimo tudi za gretje, od lestvice odštejete 10 m2.


S takim pravilom poskrbimo, da klimatska naprava deluje optimalno, dolgoročno in minimalno potratno.Z lepimi pozdravi,

Ekipa Minergia

Nazaj na seznam
Poznate obnovljive vire energije?
Povzetek košarice
Košarica je prazna.
Dodaj izdelke
Zapri
Nazaj na vrh