Kako izbrati pravo klimatsko napravo?
Kako izbrati ustrezno zmogljivo klimatsko napravo za vaš bivalni prostor?


Eno pogostejših vprašanj strank s katerim se srečujejo naši prodajniki je: "Katera klimatska naprava je ustrezno zmogljiva za moj bivalni prostor?"

Ne samo, da se z izbiro klimatske naprave »na uč« podaljšuje nakupni čas in s tem posledično čas, ko se boste lahko brezskrbno hladili ali greli, prav tako si lahko izberete neustrezno napravo po priporočilih nekoga, ki o stvareh ni podučen. To na dolgi rok morebiti pomeni večji strošek in več tehničnih težav. Zato je dobro, da poznate osnove.

Izbira pravilno ustrezne klimatske naprave za vaš bivalni prostor je na dolgi rok cenovno ugodnejša, bolj trajnostna, ima boljši energetski izkoristek in daljši čas delovanja z minimalnim potencialom pokvarljivosti.

Osnovne funkcije klimatskih naprav so ogrevanje, hlajenje in razvlaževanje oz. skrb za ustrezno vlažen zrak v stanovanju. Pomembno je vedeti, da naprava, ki bo premalo močna za vaše stanovanje, ne bo uspela dovolj ohladiti prostora, premočna pa bo porabljala občutno več električne energije kot je potrebno in bo prav tako manj učinkovita. Neustrezna klimatska naprava bo tako delovala na svojih 110%, tako izkoriščanje moči pa pomeni možnost hitrejše okvare, niti v stanovanju ne bo optimalnega ozračja.

Zato smo se odločili, da vam pred letošnjo sezono olajšamo nakup klimatske naprave, smo za vas pripravili enostaven vodnik pri izbiri ustrezne.


Kako torej izbrati ustrezno klimatsko napravo? 


Pri izbiri klimatske naprave izvedemo naslednji hitri izračun:


Potrebna moč naprave v W = Energetske izgube stanovanja x volumen stanovanja x razlika med zunanjo in notranjo temperaturo


  • Energetske izgube stanovanja/stavbe (v W/°C m³):


  • 0.65- sodobni nizkoenergijski objekti 
  • 0.75- objekti zgrajeni po l. 2000
  • 0.90- objekti zgrajeni v obdobju l. cca. 1980-2000
  • 1.20- starejši objekti
  • 1.80- slabo izolirani objekti


  • Volumen stanovanja/stavbe (v m³)- površino pomnožite z višino prostora


  • Razlika med zunanjo in notranjo temperaturo (ki jo želite s klimatizacijo doseči)


Primer izračuna:


Živite v stanovanjskem bloku iz l. 1970 v stanovanju 60 m2, višina stropov je 2.5 m. Poleti se temperatura zunaj povzpne na 36 °C, vi pa želite s klimatizacijo doseči notranjo temperaturo 23 °C:

Potrebna moč naprave v W = 1.20 x (60x2.5) x (36-23)= 2.340 W


Za hlajenje prostorov morate torej izbrati klimo nominalne moči 2,5 kW.


Gretje: V kolikor boste klimatsko napravo uporabljali tudi za gretje, so pri tem razlike med zunanjo in notranjo temperaturo bistveno višje, zato je potrebna moč za gretje približno podvojena. Primer: V kolikor je za omenjeno stanovanje temperatura okolice 0 °C, notranja temperatura ogrevanja pa 23 °C je razlika temperatur 23, kar zahteva klimatsko napravo grelne moči 4.140 W (izberemo 5 kW napravo).


S takim pravilom poskrbimo, da klimatska naprava deluje optimalno, dolgoročno in minimalno potratno.Z lepimi pozdravi,

Ekipa Minergia

Navodila za povezavo klime Mitsubishi Heavy I...
Nazaj na seznam
Poznate obnovljive vire energije?
Povzetek košarice
Košarica je prazna.
Dodaj izdelke
Zapri
Nazaj na vrh