Razvoj klimatskih naprav
Razvoj klimatskih naprav

Klimatske naprave, tudi tiste nižjega cenovnega razreda, so vse bolj izpopolnjene. Pomislili bi, da so že vse klime enake. Večina jih ima lep dizajn, delujejo zanesljivo, večina tudi dovolj dolgo, da upravičijo ceno nakupa. Pa so res vse enake?

Ker je temu tako, morajo vodilni proizvajalci svoje mišice pokazati drugje. Na področju tehnologij, kjer jim šibkejši počasneje sledijo. Tako nekateri proizvajalci pri oblikovanju komponent za pretok zraka (ventilatorji, lamele prenosnika toplote, ...) s pridom uporabljajo dognanja letalske tehnike, elektronska vezja dodatno zaščitijo pred vlago, iščejo najbolj napredne načine čiščenja zraka, ki se pretaka skozi klimatsko napravo, in tehnologije za periodično avtomatično razkuževanje notranjosti klimatske naprave, kjer so ob prisotnosti vlage in ugodnih temperatur pogoji za razmnoževanje klic sicer idealni.

Najbolj pa se vodilni proizvajalci klimatskih naprav ob vse večjem zavedanju okoljskih težav in omejenosti virov energije, trudijo iz vsake enote porabljene električne energije iztisniti čim več koristne energije za ogrevanje in hlajenje prostorov. Tako najboljši že dosegajo indekse sezonskega izkoristka SEER več kot 10, celo 10,5, kar je bilo še pred nekaj leti nepredstavljivo. SEER 10 in več pomeni, da iz ene enote električne energije, ki jo klimatska naprava porabi za delovanje, tekom hladilne sezone v povprečju pridobimo več kot 10 enot energije za npr. hlajenje naših bivalnih prostorov.

Uvajajo nove hladilne pline (npr. R32, ki z manjšo količino polnjenja dosegajo višje učinke kot prejšnji

R410 A). Novi plin R32 je okolju bolj prijazen, v klimatski napravi ga za isto moč potrebujemo 20% manj, izkoristki pa so 3 do 5% višji. Plin R32 ima 68% manjši GWP (Potencial globalnega segrevanja) od plina R410A. Zato vse klimatske naprave niso enake. In zato tudi ni vseeno, katero klimatsko napravo ob nakupu izberemo. Klime ne kupujemo za dve leti. Če se odločimo za slabšo, bomo prihranek pri nakupu večkratno plačevali skozi večjo porabo električne energije. In to leta in leta.

Kaj potrebuje sodobna hiša za dobro počutje i...
Nazaj na seznam
Prezračevanje
Povzetek košarice
Košarica je prazna.
Dodaj izdelke
Zapri
Nazaj na vrh